Vaccinrally och nya rekord

Data från fas III-studier av flera vacciner uppvisade betydligt högre effektivitet än väntat, vilket lyfte världens börser till nya höjder. Framför allt fick nyheten cykliska aktier att stiga.

Under månaden steg det amerikanska S&P 500-indexet med 10,9 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 steg med 13,9 procent mätt i EUR och nordiska VINX steg med 5,6 procent mätt i NOK. Här hemma steg Oslobörsen med hela 14,6 procent (OSEBX).

Ljuset i slutet av tunneln

Under november kom de vaccinnyheter många hade väntat på. Marknaden var dock förbluffad över att data från Pfizers, Modernas och AstraZenecas vaccinstudier uppvisade en effektivitet på över 90 procent. Förhoppningen är att det ska vara möjligt att trappa ned virusrestriktionerna till nästa år, vilket kommer att vara klart positivt för tillväxten i världsekonomin. Årets förlorare – som energi, finans och turism – blev därmed vinnarsektorerna under november.

Smittan blossar upp

På kort sikt ser man dock att virussmittan blossar upp. Som en följd av den partiella nedstängningen i flera europeiska länder har BNP-tillväxten i euroområdet under fjärde kvartalet reviderats ned från nio procent till minus åtta procent. Tillväxtförväntningarna i USA har dock varit stabila, trots ökad smittspridning också där. Skillnaden är att man inte har återinfört liknande nedstängningar som vi har sett i Europa.

Kampen om senaten

Förutom vaccinen dominerades nyheterna av det amerikanska presidentvalet i november. Även om president Donald Trump fortfarande försöker ifrågasätta det amerikanska valresultatet erkänner de flesta att USA:s näste president är Joe Biden. Hur majoriteten i senaten ser ut är fortfarande oklart, men kommer att avgöras i ett omval i Georgia i januari. Spelbolagen uppskattar att det finns en sannolikhet på mer än 70 procent att republikanerna behåller senaten, vilket skulle innebära ”status quo” i skattepolitiken. Skulle demokraterna ändå vinna omvalet kommer det sannolikt att leda till en mer expansiv finanspolitik som potentiellt leder till högre räntor och ökad oro för ett högre skattetryck igen.

Vägen framåt …

Vaccinprognoserna och ett återöppnande av ekonomin under nästa år talar till fördel för aktier. Även om det fortfarande råder osäkerhet vad gäller virusets utveckling finns det ändå mycket pengar att tillgå. Aktier framstår alltså fortfarande som ett bra investeringsalternativ.

"An important key to investing is to remember that stocks are not lottery tickets"
Peter Lynch