Starka sommarbörser

Efter ett ganska svagt slut första halvåret, kan juli sammanfattas som en stark börsmånad. Positiva företagsresultat och penningpolitiken i Kina bidrog till uppgången.

Under månaden steg det amerikanska S&P 500-indexet med 3,7 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 steg med 3,2 procent mätt i EUR och nordiska VINX steg med 4,2 procent mätt i NOK. 

Resultat och penningpolitik 


Uppgången under juli utlöstes främst av en stark resultatsäsong i USA och penningpolitiken i Kina. I Kina har myndigheterna två gånger i år sänkt bankernas reservkrav, samtidigt som ytterligare två sänkningar förväntas innan nyår. Dessutom har man aviserat om skattesänkningar och ökat det statliga stödet till infrastrukturinvesteringar. Totalt sett är detta ändå relativt små åtgärder och i praktiken en reversering av åtstramningarna från första halvåret. 

Positiva underliggande faktorer 


Makrobilden är fortsatt positiv. God tillväxt, positiva resultat, låg inflation och låga räntor gör att klimatet fortsatt är gynnsamt för aktier. Uppgången verkar dock vara något mindre synkroniserad än tidigare. USA uppvisar fortsatt styrka, men tillväxtekonomierna har försvagats något. 

Handelskrig och Brexit 


Ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina får stor uppmärksamhet. Det är kanske inte så konstigt eftersom USA och Kina tillsammans svarar för 40 procent av världens BNP. Ett handelskrig kan i värsta fall leda till att tillväxten i världsekonomin minskar med upp till 1,4 procentenheter. Även om det mest sannolika resultatet är att parterna kommer till någon slags överenskommelse, är investerarna ändå oroade. 

I Storbritannien lämnade flera högprofilerade regeringsmedlemmar regeringen i juli, bland annat utrikesminister Boris Johnson. Den starka polariseringen bland britterna försvårar en mjuk Brexit. Gränsövergången mellan Irland och Nordirland är särskilt problematisk. Vid en Brexit måste den stängas och gränskontroller införas. Samtidigt förbereder sig de stora internationella bankerna på att flytta ut stora delar av sin Europaverksamhet från landet, antingen till Paris eller till Frankfurt. 

Vägen framåt ... 


Trots handelskrig och Brexit pekar företagens rapportering för andra kvartalet på solida resultat totalt sett. Med förväntningar om att utvecklingen kommer att fortsätta under tredje kvartalet framstår aktiemarknaden fortfarande som det bästa investeringsalternativet. 

"It is easy to make promises - it is hard work to keep them" 
Boris Johnson