Oro för handeln

Juni blev en blandad månad på världens börser. USA var återigen i centrum för investerarnas uppmärksamhet, med ett potentiellt handelskrig som det allt annat överskuggande temat.

Under månaden steg det amerikanska S&P 500-indexet med 0,6 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 föll med 0,6 procent mätt i EUR samtidigt som nordiska VINX föll med 1,2 procent mätt i NOK. 

Oro för handelskrig 


Medan oron kring Italien och inflationen delvis har lagts på is ökar oron för handelskrig på finansmarknaderna. Det är inte ett handelskrig mellan USA och deras allierade kring tullar på stål och aluminium som oroar mest, utan ett krig mellan de ekonomiska stormakterna USA och Kina. Vid sidan av det som redan är känt, att tull på varor motsvarande 50 miljarder dollar införs av båda sidor, eskalerar nu retoriken. Det har talats om att dubbla till fyrdubbla detta belopp och det har sänts signaler om att begränsa kinesiska investeringar i amerikanska företag. Nytt här är också att vi har sett en tydlig nedgång för den kinesiska valutan och på den kinesiska aktiemarknaden. Det spekuleras i att valutafallet är medvetet, i syfte att motverka högre tullar från USA. Den kinesiska centralbankens minskade kassakrav kan tyda på detta. 

Starkare dollar 


Den försvagade kinesiska valutan måste också ses mot bakgrund av den generellt starkare dollarn. Sedan april har den handelsviktade dollarn stärkts med hela sju procent. Bättre relativ makroekonomisk utveckling, åtstramning i penningpolitiken och generell marknadsoro bidrar sannolikt till dollarns styrka. Dessutom har det funnits ett kapitalinflöde från tillväxtekonomier. 

ECB förlänger 


Dollarns styrka kan också delvis förklaras av en svagare euro. Tidigare har det funnits förväntningar på att Europeiska centralbanken (ECB) skulle upphöra med sina kvantitativa lättnader i september, men på räntemötet i juni förvarnades det om ytterligare tre månader då det kommer att tryckas pengar motsvarande 15 miljarder euro varje månad. Tillsammans med en lite svagare makroutveckling har detta satt press på euron. 

Vägen framåt ... 


Vi har lagt bakom oss en volatil månad och ett volatilt halvår. Mycket tyder på att det börserna också framöver kommer att fluktuera. Samtidigt är den underliggande utvecklingen i världsekonomin positiv. Vi går därför in i andra halvåret med en tro på en positiv börsutveckling totalt sett. 

"I support free trade, and so does Donald Trump" 
Mike Pence