Höstjakten är igång

Vi lämnar en månad bakom oss som varit positiv på de flesta börser. En markant uppgång för oljepriset erbjuder samtidigt möjligheter för aktiva förvaltare under det som kan kallas höstjakten.

Under månaden steg det amerikanska S&P 500-indexet med 0,6 procent mätt i USD, europeiska Stoxx 600 steg med 0,3 procent mätt i EUR och nordiska VINX föll med 1,9 procent mätt i NOK. I Norge påverkades börsen av oljepriset och steg med 3,5 procent (OSEBX). 

Uppgång för oljepriset


Trots något lägre tillväxtförväntningar globalt passerade oljepriset 80 dollar fatet i september. Ett par dagar in i oktober har även 85 dollar noterats. Kombinationen av god efterfrågan och potentiell minskning på utbudssidan kopplat till Iran, OPEC och Venezuela förklarar uppgången på kort sikt. För den globala tillväxten och energiberoende länder är ett högre oljepris negativt. För oljeproducenter och för den närliggande industrin är prisuppgången efterlängtad. För aktiva förvaltare som Delphi erbjuder oljeprisuppgången investeringsmöjligheter som vi inte har sett på ett tag. 

Räntorna ”normaliseras” 


I september höjde den amerikanska centralbanken räntan för tredje gången i år. Det innebär att räntan har höjts åtta gånger sedan ”normaliseringen” inleddes 2015. God tillväxt i USA, med hög efterfrågan och stram arbetsmarknad, bidrar till att både lönetillväxten och inflationen stiger. Det banar väg för en ny räntehöjning i december – och ytterligare tre räntehöjningar väntas under 2019. Samtidigt minskar centralbanken gradvis balansräkningen, även det som en del av ”normaliseringen”. Ränteuppgången i USA banar på sikt väg för en uppgång också i Europa. Norge har redan börjat. 

Handelskriget fortsätter 


I september införde USA tullar på varor för ytterligare 200 miljarder dollar. Tullavgifterna på tio procent var lägre än befarat, men det flaggas för att de kommer att höjas till 25 procent om man inte kommer vidare i förhandlingarna. Dessutom signalerade USA att man omedelbart kommer att övergå till fas tre och införa tullar på varor för resterande 267 miljarder dollar om Kina vidtar motåtgärder. Kina vidtog som väntat motåtgärder och höjde tullavgifterna på ytterligare 60 miljarder dollar. Kina sänkte dock också sina tullavgifter på en del av sin handel med utlandet. Vi kan också konstatera att USA nu har kommit överens med Kanada om ett ”nytt” NAFTA-avtal. 

Vägen framåt ... 


Avkastningen på aktiemarknaden kommer stötvis. Ett allt starkare oljepris erbjuder nu möjligheter inom en rad olika branscher. Höstjakten kan bli spännande på aktiemarknaderna. 

"Predicting oil prices is anyone's guess"  
Søren Skou